19 september 2010

Weer een dag verder ...

Vandaag voelt Tamara zich weer wat beter dan gisteren. De meeste pijn die ze heeft komt van haar wonden, het trekt allemaal nogal. Gelukkig is haar stem weer vrijwel normaal, alweer een heel verschil met een paar dagen geleden.
Eigenlijk wil ze wel weer naar huis....

Voor CF-ers is onderstaande info misschien wel bekend, maar voor de overige lezers is het goed om te weten dat er een vrij streng dieet wordt gevolgd. Dit om acceptatie van de longen niet te dwarsbomen.
In het UMC krijgt Tamara haar eten voorverpakt (brood geseald, eenpersoonskuipjes, alles in mono-verpakkingen). Sommige dingen mag ze vanaf nu niet meer hebben. Dat is niet altijd erg, want ze houdt bijvoorbeeld toch al niet van zachtgekookte eieren (alleen hard gekookt is toegestaan). Het verbod op andere lekkernijen gaat haar wel aan het hart (rood vlees, zoals biefstuk,  rosbief, tartaar). Ook zachte kazen en schimmelkazen horen tot hetverleden (zachte  geitenkaas,  brie etc.) Verder mag ze geen gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, ed), geen rauwe salades, mosselen en garnalen, geen rauwe groenten of stamppotten daarmee. Alles wat los verkocht wordt is ook uit den boze (schepsnoep, pinda's en noten etc). En het ergste: geen schep- of softijs!
Naar verluidt is het in Utrecht wel erg streng. En na verloop van tijd zal het dieet ook wel worden aangepast, al zullen sommige dingen altijd verboden blijven!
Tamara heeft er nu nog geen problemen mee, voorlopig wordt er hier goed voor haar gezorgd.

12 opmerkingen:

 1. Tamara, wij vinden het zo fijn voor jou, maar natuurlijk ook voor Rick en beide families, dat je eindelijk na zo'n lange tijd van afwachten, 2 gezonde longen hebt.

  Ondanks je moeilijke dieet en alle nodige bijwerkingen, zijn Kitty en ik er zeker ervan overtuigd dat jij je door deze loodzware tijd heen slaat, en dat je weer uitkijkt naar het moment dat je zonder allerlei slangetjes etc. "gewoon" verder kunt leven.

  Meissie, hou vol en vertrouw erop,
  al heb je natuurlijk evengoed nog mindere dagen, dat er een dag komt dat jij met jouw 2 nieuwe longen, samen met Rick een nieuwe start in je leven kan maken.

  Heel veel liefs en vooral veel doorzettingsvermogen en kracht van Dirk,Kitty,Paul en Laura de Reus.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem3:34 p.m.

  Misschien gaat het volgend blog wel over dat je naar huis gaat.

  Dat zou mooi zijn. Hoop het voor je!


  MoMo XX

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem3:42 p.m.

  hoi tamara.

  het dieet is niet voor altijd hoor,de eerste drie maanden moet je heel goed oppassen,en daarna mag je best veel hebben hoor,als je maar je gezonde verstand gebruikt valt het best wel mee,dus een biefstuk mag straks echt wel weer.
  een lieve groet van een transmaatje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Anoniem5:14 p.m.

  Fijn dat je je vandaag weer wat beter dan gisteren voelt, hopelijk blijft dat zo en gaat het elke dag ietsje beter. Ondanks dat ik ook CF heb wist ik niet hoe streng dat dieet is na een trans, lijkt me heel moeilijk maar is het natuurlijk ook dubbel en dwars waard, en hierboven lees ik al dat het na 3 maanden al minder streng wordt, iets om naar uit te kijken!
  Liefs van Ydnas

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Home Sweet Home, dat zou mooi zijn. Maar is dat niet heel veel te snel??
  Met wat creativiteit kom je vast een heel eind om toch lekker eten te bereiden. Tja.......dat ijs.......dat is jammer. Maar er zijn vast genoeg andere lekkere dingen. Herstel is nu het aller belangrijkste. Heel veel succes
  Liefs, Veronica

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heerlijk dat je je vandaag beterder voelde. Op naar huis.... lekker genieten van je nieuwe leven!!! Zonder alle lekkernijen, maar ik denk dat daar vast wel mee te leven valt :-)

  groetjes,
  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Anne Slootman7:17 p.m.

  Hey Tamara,

  Wat heerlijk dat het zo goed met je gaat! Een heel ander leven in het vooruitzicht, denk ik :) Veel succes met je herstel nu en alle goeds voor de komende tijd!

  Xx, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Glenn Kievit8:21 p.m.

  hee tama hoe is het ik lees dat het best goed gaad en je wil ook al naar huis dat is ook al mooi je kan alweer lopen ik sta versteld dat je al zo snel herstelst zet door meid en je zult thuis komen en als ze je voor altijd willen houden dan kom ik je wel halen

  groetjes en dat je snel weer thuis bent van: Glenn Kievit(mede cfer en zoon van erna)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Anoniem10:54 p.m.

  hoi tamara

  wat fijn zoveel goede berichten! het dieet valt uiteindelijk erg mee- dat van die gedroogde abrikozen etc wist ik niet- die eet ik al jareb?
  ik had zelf ook lotx in utrecht (idd qua dieet strenger dan Gron) maar volgens mij mag ijs zeker, maar niet bij stalletjes langs de weg (sllecht gekoeld)., wel uit dievries ijssalons en supermarkt
  sterkte en groetjes!
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi tamara,
  wat goed dat je je al zo sterk voelt dat je naar huis wil! Wat het dieet betreft, de eerste 3 maanden mag je geen bacterie rijk eten nemen ivm ontstekingen/virussen die je op kan lopen door rauw voedsel te eten. Naar mate je lichaam gewend is aan de pillen die je afweersysteem onderdrukken (tegen afstoting) mag je op den duur alles weer hebben. Alleen grapefruit mag je niet (dat beinvloed oa prograft) en ik zelf neem nooit een softijsje. Daar wen je ook wel weer aan en het is tijdelijk. Er is genoeg ander lekkers te koop. Ga straks maar lekker genieten van de dingen die je wel weer kan doen. Heel veel succes!
  groetjes van sandy en arjan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey Tamara,
  dat zal wel even afkicken zijn met de nieuwe dieetregels of niet? Ik snap wel dat je geen risico's daarin mag nemen, maar wellicht dat je na enige tijd wel weer kan genieten van een biefstukje of brie? Hopelijk wordt de pijn aan de wonden snel minder, en hopelijk snel naar huis, dat zou helemaal mooi zijn! Sterkte.
  Liefs Claudia

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Anoniem4:33 p.m.

  Lieve Tamara en Rick,
  Wat fantastisch om dit bericht te lezen en het wordt natuurlijk nog heel veel beter in de toekomst.
  Geniet er van saampjes.
  Heel veel lieve groetjes van
  Jenny.

  BeantwoordenVerwijderen